Pexels photo 2760241
 • Hoe een MES-systeem productie efficiënter maakt

 • Zoals uitgelegd in onze vorige blog, een MES-systeem is een platform-software die alle data verzamelt van je productie, die data analyseert, en op basis daarvan problemen oplost en je productie efficiënter maakt. Maar hoe werkt dat precies?
  • Naadloze en real-time data

   Een van de kernfuncties van een MES-systeem is de naadloze verbinding met alle verschillende machines in je productielijn. Wat een constante stroom van real-time gegevens geeft. Machineprestaties, productie-statussen en andere cruciale parameters worden voortdurend verzameld, gepresenteerd en geanalyseerd. Operators en andere belanghebbenden zoals managers hebben zo een direct inzicht in de lopende productieactiviteiten.

   Geavanceerde analytische tools en dashboards

   De real-time data wordt bijgehouden en meteen geanalyseerd door analytische tools binnen het MES-systeem. Deze analyses worden weergegeven op gebruiksvriendelijke dashboards. Business Intelligence maakt essentiële informatie beschikbaar voor iedereen, waardoor betere, datagestuurde beslissingen gemaakt worden. 

   Digitale documentatie

   In een productieomgeving zijn er talloze documenten, van instructies en checklists tot productiehandleidingen. Een MES-systeem zorgt voor een papierloze omgeving door alle noodzakelijke documentatie digitaal te beheren. Iedereen heeft zo toegang tot relevante informatie zonder tijdsverspilling. 

   Constante kwaliteitscontrole 

   Door de continue monitoring van enkele cruciale procesparameters waaarborgt een MES-systeem de kwaliteit van het eindproduct. Afwijkingen worden gedetecteerd en er kan snel ingegrepen worden. 

   Integratie met externe systemen

   Een modern MES-systeem kan naadloos integreren met externe systemen, zoals ERP-systemen als Business Central. Met deze integratie krijg je een constante stroom van productiegegevens. Alle verschillende afdelingen binnen de organisatie hebben zo altijd toegang tot de meest actuele informatie. Ook de verbinding met andere Microsoft 365-toepassingen zoals Outlook of Excel is naadloos, waardoor gegevens niet alleen staan en je niet hoeft te schakelen tussen de verschillende programma's.

   Track & Trace

   Elk gebruikt component of onderdeel is zorgvuldig bijgehouden. De voorraad is hierdoor steeds geoptimaliseerd. Ze blijft altijd up-to-date en dat zorgt ervoor dat alle logistieke processen goed beheerd zijn. 

   Door gebruik te maken van deze geavanceerde functies tilt een MES-systeem de productie-efficiëntie naar een hoger niveau. Bedrijven kunnen hun concurrentievermogen versterken en beter inspelen op de uitdaging van de moderne industrie. 

   • Interesse in een MES-systeem in jouw productieomgeving? Squadron begeleidt je van begin tot einde. Contacteer ons vrijblijvend!