Vishnu mohanan pf R18 JNE Mv8 unsplash
 • Een stappenplan naar een optimaal productieproces

 • In een steeds veranderende markt, waarin klantbehoeften evolueren en technologische vooruitgang nieuwe mogelijkheden biedt, staat de productie-industrie voor uitdagingen én kansen. De transitie naar Configure-To-Order (CTO) brengt aanzienlijke voordelen met zich mee, maar vereist ook een doordachte aanpak voor een soepele overgang. Dit artikel biedt een strategisch stappenplan naar een geoptimaliseerd preproductieproces, gericht op het benutten van de voordelen van CTO, zonder de operationele stabiliteit te verliezen.
  • De stappen

  • Kies een partner die de markt begrijpt 

   Zoals beschreven in onze vorige blog is de verandering naar CTO zeker waardevol, maar niet vergeten het heeft ook een grote impact. Intern, maar ook voor uw vaste klanten, je dealernetwerk en prospecten: zij ervaren allemaal een andere manier van samenwerken. Nét daarom is het belangrijk om u te laten begeleiden door een partner die de markt kent, die weet waar uw kansen liggen en hoe u moet reageren.

   Weet wat de resultaten zullen zijn

   Bij grote veranderingen zoals deze is het ontzettend belangrijk om uw werknemers mee te nemen in de ontwikkelingen en gevolgen voor hun werk. Automatisering zal er niet voor zorgen dat ze hun job verliezen. Laat ze daarom zeker zien hoe hun werk er na de verandering zal uitzien, zodat ze vertrouwen houden.

   Kies voor een gefaseerde implementatie

   Om uw basis te vergroten en uw investering zo snel mogelijk terug te verdienen, implementeert u het best in fases. Pak eerst het interne proces met verkoop aan, en pas later dealers en eindklanten. Ook in uw productassortiment kiest u de juiste fasering: verbeter eerst de populairste producten of producten die van nature al modulair zijn.

   Maak je verkopers belangrijker

   Uw verkoper verkoopt, is meestal onderweg, en heeft minder inzicht in uw producten dan de ingenieurs. Ingenieurs weten dan weer minder over wat er in de markt gebeurt en wat uw klanten verwachten. Daarom zullen uw verkoopingenieurs meer op de voorgrond treden: zij brengen de werelden van engineering en verkoop samen en behandelen de offertes.

   Gebruik een intuïtieve en gebruiksvriendelijke productconfigurator als basis

   Voor bijna elk productiebedrijf betekent de juiste software CPQ-software. En zijn veel verschillende oplossingen, maar kies zeker één die niet alleen gebruiksvriendelijk is, maar vooral gemakkelijk zelf te beheren is. De mensen met productkennis moeten uw productconfigurator onderhouden, zonder dat ze programmeerkennis nodig hebben.

   Pak de verschuiving naar CTO integraal aan

   Uw engineers begrijpen als geen ander de verbanden tussen productstructuren. Maar zij zijn dan weer niet uw beste verkopers, terwijl CTO bij de klant moet beginnen. Daarnaast moet ook productie weten hoe om te gaan met de verschillende configuraties. Het is dus cruciaal om te zorgen dat alle benodigde partijen betrokken zijn bij de overgang naar CTO, zodat u geen handmatige kennisoverdracht nodig hebt in het midden van het proces.

   Kies API-first

   Elke zichzelf respecterende software-ontwikkelaar biedt een API aan. Maar er zijn er maar een paar die werken volgens het API-first principe. Terwijl dit de perfecte basis is voor een toekomstbestendig IT-landschap, waarin u eenvoudig zeer gespecialiseerde best-of-breed applicaties kunt laten communiceren.

  • Het implementeren van een Configure-To-Order (CTO) benadering in uw productieproces is een strategische zet die de flexibiliteit, klantgerichtheid en efficiëntie kan verbeteren. Door de juiste strategieën te omarmen, zoals het betrekken van relevante partijen, gefaseerde implementaties en het gebruik van geavanceerde softwareoplossingen, kunt u de voordelen van CTO maximaliseren zonder de stabiliteit van uw bedrijfsvoering in gevaar te brengen.

   • Download de gratis whitepaper over Configure-To-Order voor maakbedrijven