Het familiebedrijf telt 500 medewerkers en is de Europese marktleider in kippers en zelflossers voor agro-, recyclage- en bouwindustrie. STAS investeerde fors in automatisering en industrie 4.0-concepten. Stap voor stap werd zo een end-to-end-digitalisering ingevoerd, met de hulp van de experts van Squadron. STAS ontpopt zich tot een wendbare organisatie met high tech productiefaciliteiten, die producten aflevert van de hoogste kwaliteit.
Om de trofee van ‘Factory of the Future’ in de wacht te slepen, moet een maakbedrijf goed scoren in zeven transformaties, gaande van state-of-the art machines en digitale technologieën, over ecologisch produceren tot een mensgerichte organisatie. Om dat proces gestructureerd aan te pakken, zette STAS in 2016 intern een gespecialiseerd projectteam op, waarin ingenieurs, business analisten en softwareontwikkelaars samenwerken.
Dat vormde de basis van Squadron, dat intussen een onafhankelijk bedrijf is. Het team ging aan de slag om de productieprocessen te analyseren en te optimaliseren, in nauwe samenwerking met lijnverantwoordelijken en operatoren. Die oefening leidde tot een aangepaste en betere layout van de werkvloer, de introductie van nieuwe machines zoals geautomatiseerde laslijnen en een gerobotiseerde verfstraat, maar ook gedigitaliseerde processen, die ondersteund worden door apps op maat van de medewerkers.
Om de productiviteit en de wendbaarheid van de fabrieken te verhogen, zette STAS samen met Squadron in op een end-to-end-digitalisering. De productie van een kipper of zelflosser kan nu vlot digitaal afgehandeld worden, vanaf de offertebespreking met de klant tot de oplevering van het eindproduct. Hiertoe werd via custom software development een Configure Price Quote-systeem (CPQ) geïmplementeerd. Het is gekoppeld aan een eigen ERP-systeem en een digitale flow tot op de werkvloer. Administratie en papieren werden maximaal vervangen door software en online toepassingen. Dat komt de kwaliteit, traceerbaarheid en efficiëntie ten goede.
Minder papier staat gelijk met minder fouten en minder tijdsverlies. Het kwaliteitsmanagementsysteem werd omgevormd tot een smartphone app die door alle lijnverantwoordelijken wordt gebruikt. Alle problemen die in productie opduiken kunnen zo onmiddellijk worden geregistreerd en doorgegeven. De communicatie met de support afdeling werd verbeterd en interventies kunnen veel sneller en doelgerichter worden uitgevoerd.
Via Microsoft Power Apps kan STAS ook meer datagedreven werken. Een concreet voorbeeld hiervan is de 5S Audit-app, die toelaat de inspanningen rond lean manufacturing gemakkelijk te registreren en op te volgen. De data wordt naar een PowerBI-toepassing gestuurd, zodat er op de hoofdzetel vergelijkende analyses kunnen gebeuren tussen de resultaten van verschillende teams, wat continuous improvement ondersteunt.
Voor STAS leverde dit project in tandem met Squadron een puik resultaat op. De efficiëntie van de fabrieken, waar jaarlijks 1.000 kippers en zelflossers voor agro-, recyclage- en bouwindustrie van de band lopen, werd verhoogd. De organisatie werd meer wendbaar en kan makkelijker inspelen op wisselende klantenvragen. Het comfort voor de operatoren werd verbeterd en de communicatie is transparanter gemaakt. De implementatie van end-to-end-digitalisering ondersteunt het streven naar de hoogste kwaliteit en leidt dus tot een nog hogere klantentevredenheid. En als kers op de taart werden de fabrieken van Doornik en Waregem uitgeroepen tot Factory of the Future.
Ontdek meer over over onze diensten die we bij STAS hebben uitgerold! We startten met een Analyse om tot een volledige Digital Factory te komen met zowel Custom Development als een CPQ.